Bawang putih mempunyai banyak kegunaan dalam bidang perubatan dan juga kepada kesihatan manusia. Bahan semulajadi yang menjadi asas dalam masakan ini merupakan herba yang mampu mencegah pelbagai penyakit termasuk selsema dan serangan virus. Sehubungan itu, kajian saintifik turut menunjukkan ia merupakan antibiotik yang paling berkesan berbanding pengambilan pil2 yang kebanyakkannya menpunyai kesan sampingan.
Malah ia lebih berkesan sekiranya diambil secara mentah. Bagaimanapun, terdapat sesetengah orang yang alah padanya. Kesan yang ketara adalah suhu badan yang meningkat, mengalami sakit kepala, dan akan wujud ruam pada kulit. Dalam pada itu, kajian turut menunjukkan bahawa kandungan ealliumi dalam bawang putih mampu mencegah penyakit barah. Ini kerana bahan tersebut mampu mengimbangkan tahap kolestrol dalam darah seseorang.
Sumber; Majalah Rapi
Click jer klau ada iklan :)
Thursday, August 27, 2009
PETUA - MENGELAKKAN PEDIH MATA
Biasanya mata kita akan berair bila memotong bawang merah dalam kuantiti yang banyak. Sebenarnya ia disebabkan getah bawang telah terpercik ke udara dan memasuki mata kita. Untuk mengelakkanya, pastikan kita memotong bawang menggunakan pisau yang nipis dan sangat tajam. Ini untuk mengelakkan kita "memerah" bawang sewaktu memotongnya.
Sumber; Majalah Rapi
Sumber; Majalah Rapi
MEE GORENG MAMAK

Resepi ni diberi oleh kawan kakak ku yang bekerja di kedai mamak. Hahaha dah bocor dah rahsia mamak ni.... Mari kita cuba kawan2
Bahan2
- Bawang besar 2 ulas
- Bawang kecil 5 ulas
- Bawang putih 5 ulas
- Halia 1 cm
- *Bahan diatas utk dikisar
1 mangkuk/cawan kecil cili kering yang telah dikisar - 2 biji telur
- 3 sudu cili sos
- Sedikit gula & kicap
- Daging/udang/sotong/fish cake/sayur (pilih mana suka)
- Mee kuning 1 bungkus (600gm)
Cara2
Tumis semua bahan yang telah dikisar kecuali cili kering. Setelah kekuningan, masukkan cili kering. Setelah masak, masukkan daging atau apa2 bahan yg disukai & kacau lagi. Last sekali masukkan mee, sayur, telur & kicap. Untuk "memamakkan" lagi boleh la bubuh kicap hitam.
Gerenti sedap....
Nota; Bahan dikisar perlu ditumis dahulu, barulah cili kisar. Jika tidak pasti rasa akan "lari"
Friday, August 21, 2009
INFO - LIMAU BANTU CEGAH MASALAH GUSI
Mengambil limau atau oren terutamanya dari jenis yang besar boleh membantu mencegah penyakit gusi, penyebab utama gigi tertanggal di kalangan orang dewasa. Menurut kajian yang dilakukan oleh Friedrich Schiller University dari Jerman, risiko pendarahan gusi bagi seseorang yang berpenyakit gusi hanyalah sebanyak 25% jika dia mengambil 2 biji limau atau oren setiap hari. Vitamin C dalam limau atau oren membantu menghentikan jangkitan yang berlaku kerana ia membunuh bakteria gigi.
Sumber; Majalah Rapi
Sumber; Majalah Rapi
PETUA - MENGHALAU SEMUT DALAM GULA
Kat mana ada gula, kat situ la ada semut. Bekas gula yang tidak ditutup dengan sempurna pasti akan membuatkan semut masuk kedalamnya. Cara nak menghalaunya mudah saja ; letakkan sebilah pisau di bawah bekas berisi gula. Biarkan seketika. Semut akan berkumpul di satu tempat dan akan memudahkan kita membuangnya. Selamat mencuba!
Sumber; Majalah Rapi
Sumber; Majalah Rapi
BIHUN GORENG JEPUN

Menu ni sebenarnya diciptakan semasa zaman sebelum kermerdekaan lagi. Zaman Jepun. Arwak atuk (lelaki ) memang pandai memasak. Kesukaran untuk mendapatkan cili kering, maka digantikan dengan cili apa yang ditanam sendiri. Tapi resepi ni masih relevan lagi di zaman IT ni..... Sekali sekala berubah angin apa salahnya,....
Bahan2
- 2 biji bawang besar
- 7 biji bawang putih
- 10 biji cili api
- 2 genggam / 1 cawan ikan bilis atau udang kering
- 3 pokok sawi
- Sedikit taugeh
- jika suka boleh bubuh fish cake
Semua bahan diatas kecuali sawi & taugeh di kisar. Tumiskan bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan garam, bihun dan kacau hingga rata. Last masukkan sayur. Siap dah pun...
Thursday, August 20, 2009
SALAM RAMADHAN
Kini Ramadhan datang lagi......... Selamat Berpuasa diucapkan kepada semua umat Islam di seluruh dunia. Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu keberkatan. Amin.....

Subscribe to:
Posts (Atom)