Click jer klau ada iklan :)

Monday, March 26, 2012

RENDANG KERANG TANPA SANTAN


Pernah x makan rendang tanpa santan? Masa mula-mula makan dulu, memang dah terpikat dengan rasanya. Tapi x kan nak minta resepi dengan tokey nasi lemak tu pulak kan? Tapi dah rezeki, kedai nasi tu pun dah tutup dan kebetulan pula dia pindah dan berjiran pula dengan saya. Bila dah rapat, dan mula pergi ke pasar sesama, baru la berani buka mulut nak bertanya pasal resepi ni. Alhamdulillah, dia pun x kedekut ilmu dan bagi resepi ni, dan akhirnya resepi idaman berada di depan mata dan saya yg memasaknya...lalalalala
Kalau nak tau sedap ke idak, kena la cuba ya...

Bahan-bahan :)
1 cawan isi kerang
1 batang serai dipotong kecil *
5 biji bawang kecil *
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
Sedikit lengkuas *
5 biji cili api - diketuk (boleh juga dihiris halus utk extra pedas)
Minyak
Garam

Cara penyediannya ;
1. Kisar bahan bertanda * ( x perlu terlalu halus, sekadar hancur sahaja)
2. Panaskan minyak dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan kerang, bawang besar dan cili api, kacau sebati.
4. Masak hingga agak kering dan perasakan dengan garam.


Friday, March 23, 2012

POTATO SALAD


Kali ni berubah angin ke barat lak... Dulu masa memula kawen, hampir setiap hari buat salad ni. Setiap pagi inilah sarapa untuk en asben, ianya atas nasihat seorang kawan bagi mengatasi masalah gastrik. Sesapa yg ada masalah gastrik tu boleh la cuba ya, tapi sila abaikan cili, cuma campurkan kentang dan mayonis. Salad ni memang layan kalau di makan dengan western menu. Saya sediakan bersama fish & chips tempohari :)

Bahan-bahan :)
3 biji kentang - dikupas kulit dan direbus hingga empuk
1/2 biji cili merah - dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji cili hijau - dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
2 sudu besar mayonis
Daun salad secukupnya 
Sedikit lada sulah/blackpepper
Sedikit perahan limau - optional

Cara penyediannya :
1. Potong kentang berbentuk dadu. Ketepikan.
2. Campurkan kentang, cili, bawang besar, mayonis. gaul rata.
3. Susun daun salad dan letakkan potato salad di atasnya.
3. Akhir sekali taburkan sedikit lada sulah/blackpepper dan sedikit perahan limau.
4. Sedia untuk dihidang dgn menu western kegemaran :)




Thursday, March 22, 2012

TOFU CENDAWAN SHITAKE

Salam :)
Kali ni misi berjaya..hahaha. Selalu order sayur ni klau makan di restoran berdekatan rumah. Mula-mula tu agak-agak jer bahan-bahannya, tp bila selalu makan dah dapat agak apa bahan yg digunakan. Lepas ni x perlu order sayur ni lagi sebab dah boleh sediakan sendiri. Kalau nak sedap x sedap kena la cuba buat ya...meh kita bg tau resepinya.

Bahan-bahan :)
1 ketul tofu - saya  guna brand 1st Choice
3 cendawan shitake - hiris nipis
1 mangkuk kecil brokoli
1 cawan isi ayam - 1/2 cwn dihiris & 1/2 cwn dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub ayam - dilarutkan dgn 1/2 cwan air panas - blh digantikan dgn stok ayam
2 biji cili merah - potong kasar
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak

Cara-caranya :)
1. Panaskan minyak, goreng tofu yg telah di potong setebal 1/2 inci hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan pula bawang putih dan isi ayam, goreng hingga sedikit kekuningan.
3. Masukkan kiub ayam yg telah dilarutkan, kacau dan masukkan pula cendawan dan brokoli dan cili besar.
4. Kacau sehingga sayur dan cendawan berubah warna, masukkan bancuhan tepung jagung.
5. Kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Hidang ketika panas :)
***x perlu diletakkan garam

Wednesday, February 29, 2012

MAGGI GORENG SEMPOI - SIMPLE TAPI MABELES :)

Salam...
Memang dah lama x makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat maggi goreng yg sempoi ni dan sedap, keinginan nak cuba tu membuak-buak. X sangka resepi semudah ni memberikan hasil yg memberangsangkan. Terima Kasih jiranku :). Bak kata en asben, mcm mee goreng mamak la, sedap. Ni yg bersemangat nak buat lagi...hahaha. Oppps sebelum terlupa, nak ucapkan Selamat Hari Lahir pada yg sambut besday arini. Mesti special kan? Sebab 4 tahun sekali baru dapat sambut besday...huhuhu

Bahan-bahan :)
2 bungkus maggi
1 bungkus perencah
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
5 biji cili api - untuk extra pedas
2 sb kicap
Minyak
Garam

Cara-cara :
1. Masak maggi hingga lembut dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang merah dan masak hingga bawang kekuningan.
3. Masukkan perencah dan pecahkan telur sambil dikacau rata.
4. Masukkan maggi, cili api dan kicap. Kacau rata dan perasakan dengan garam.
Sedia untuk dihidang.
***Jika suka boleh juga diletakkan sayur sawi dan carrot.

Monday, February 27, 2012

KANGKUNG GORENG BELACAN


Salam...
Pejam celik, pejam celik dah nak masuk bln 3 kan? Cepat betul masa berlalu. Sedar x sedar dah nak menghampiri usia emas :). Kaki pun dah mula rasa sakit, gigi pula ada masanya x mampu mengunyah dgn pantas dan cekap seperti dulu, nasib baik rambut masih hitam :). Begitulah kitaran hidup manusia, mau x mau kita perlu menerima seadanya. Uishhh kekadang bila mood sentimental datang menerjah, banyak idea menulis yg datang...boleh terbengkalai resepi utk arini nanti ....
Ni antara resepi yg selalu di "rewind" kat dapur saya. Boleh dikatakan resepi fav... jom skodeng :)

Bahan-bahan :)
1 ikat kangkung
1/2 cawan udang kertas yg sudah di bersihkan
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - di ketuk
1 biji cili merah - dihiris
Belacan sebesar ibu jari
Air
Garam
Minyak

Cara-cara:
1. Siang sayur kangkung dan basuh dengan cara merendamkan ke dalam besen utk mengeluarkan pasir dan kotoran yg melekat. Toskan.
2. Panaskan minyak, masuk bawang putih, bawang merah, cili dan belacan. Masak hingga kelayuan. Masukkan pula udang.
3. Akhir sekali masukkan sayur kangkung dan perasakan dengan garam. Boleh ditambah dengan sedikit air jika suka ianya berkuah.

Thursday, February 23, 2012

FETTUCINE GORENG PEDAS

Salam bahagia semuaa :)
Resepi arini lari sedikit dari kebiasaan. Biasanya fettucine ni org makan dgn sos carbonara, tapi arini saya goreng. Cuma letakkan bahan2 yg sedia ada dalam fridge. Biasanya masakan yg biasa2 je tu la yg akan menambat selera. Menu ni pun x terkecuali. Bertambah gak makan...ahakssss. Jom kita tengok resepi :)

Bahan-bahan :)
200 gram fettucine
1 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih, cincang halus
2 sudu besar serbuk cili
4-5 biji cili padi - dititik
2 camca teh Mixed Herbs
15 ekor udang besar - dibersihkan
5 batang crab stick 
3 helai basil leaf
2 sk serbuk lada hitam
Minyak zaitun untuk menumis
Garam

Cara-cara:
1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan fettucine, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.

2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar dan bawang putih, tumis hingga layu dan masukan serbuk cili. Masukkan pula udang, crab stick dan cili padi. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.

3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan.



Friday, February 10, 2012

MOIST CHOCOLATE CHIP MUFFIN WITH BUTTERCREAM


Salam Khamis...
Muffin yg pertama utk tahun ni. Buat untuk hantaran adik ipar yg bertunang. Oleh sebab perjalanan yg jauh maka proses piping terpaksa la buat kat kg dan buat deco yg paling ringkas :).Muffin ni kalau buat untuk sukatan di bawah dan cup saiz M, dapat lebih kurang 47 biji. Boleh kurangkan sukatan di bawah jika terlalu banyak. Jom kita semak resepi ;)

Bahan-bahan;
2 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2/3 cawan serbuk koko
2 sk baking soda
2 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan buttermilk @ susu segar
2 sk esen vanila
1 cawan air panas
1 1/2 cawan choc chip
Sedikit sugar decoration - jika suka

Buttercream
500gm krimwell
275gm gula kastor
1 sb butter oil


Cara-cara;
1. Panaskan oven. Sediakan paper cup dan acuan.
2. Ayak tepung, baking soda. Ketepikan.
3. Pukul gula dan butter, mskkan telur dan pukul lagi.
4. Masukkan air panas dan esen vanila.
5. Akhir sekali mskkan tepung yg diayak dan gaul sebati.
6. Masukkan dlm acuan muffin (sya mskkan 1/2 saja), taburkan choc chip dan bakar 15-20 minit bergantung pada oven masing2.
7. Paipkan buttercream mengikut kreativiti masing2.
Untuk buttercream; campurkan semua bahan dan putar hingga tekstur menjadi halus (+- 15min)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...