Click jer klau ada iklan :)

Monday, April 11, 2011

IKAN KELI GORENG CILI

Menu ni merupakan menu yg dah lama x masuk dapur ai. Ikan keli ni klau tokey kedai x bersihkan, mmg saya x akan beli. Pernah tekena dulu, dia ckp letak garam ikan dah boleh mati. Sampai rumah dgn penuh yakin saya pun potong 2 ikan ni, baru bersihkan kepala dia. Tetiba jer ikan tu bergerak.....apa lagi menjerit la ai. Aduhhh mcm nak gugur jantung. Tobat nak beli ikan ni hidup2. Tapi kan ikan ni klau kita goreng garing pun, kat dlamnya tetap lembut tau. Yok tengok resepi :)

Bahan-bahan
2 ekor ikan keli - bersih dan toskan
3 biji cili merah *
2 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
Sedikit kunyit hidup *
1 batang serai - diketuk
1/4 asam keping (blh digantikan dgn perahan air limau)
Garam
Serbuk kunyit
Minyak

Cara-cara
1. Ikan di lumurkan dengan kunyit dan garam.
2. Kisar @ tumbuk bahan bertanda *.
3. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Ketepikan.
4. Kurangkan minyak, tumis pula serai hingga naik bau.
5. Masukkan pula bahan kisar, masak hingga agak garing.
6. Akhir sekali masukkan asam dan perasakan dengan garam.
7. Masukkan ikan dah gaul sebati.


Jemput makan :)

1 comment:

  1. kamu ada sebut tentang ikan keli kat entry ni..so saya datanglah...salam ukhwah...jemput datang ke blog khas ikan keli..")

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...