Salam bahagia semuaa :)
Resepi arini lari sedikit dari kebiasaan. Biasanya fettucine ni org makan dgn sos carbonara, tapi arini saya goreng. Cuma letakkan bahan2 yg sedia ada dalam fridge. Biasanya masakan yg biasa2 je tu la yg akan menambat selera. Menu ni pun x terkecuali. Bertambah gak makan...ahakssss. Jom kita tengok resepi :)
Bahan-bahan :)
200 gram fettucine 1 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih, cincang halus
2 sudu besar serbuk cili
4-5 biji cili padi - dititik
2 camca teh Mixed Herbs
15 ekor udang besar - dibersihkan
5 batang crab stick
3 helai basil leaf
2 sk serbuk lada hitam
Minyak zaitun untuk menumis
Garam
1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan fettucine, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar dan bawang putih, tumis hingga layu dan masukan serbuk cili. Masukkan pula udang, crab stick dan cili padi. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment