Click jer klau ada iklan :)

Thursday, February 2, 2012

SLICE CHEESE CAKE


Assalamualaikum semuaaa :)
Ni merupakan N3 pertama utk tahun ni....hahaha...Dah lama tingal xtvt berblog ni bila nak mula balik..alahaiiiii malasnya. Nasib baik ada rakan2 yg beri sokongan. Terima Kasih bebanyak :). Hari ni nak share resepi yg saya ambil dr blog Ros@Jintanmanis, terima kasih Ros. Percubaan pertama ni kira 50% berjaya sebab cuma bahagian atas jer yg naik dan gebu tp bahagian bawahnya mendap. InsyaAllah akan dicuba sekali lagi. Kek ni memang sedap, lembut dan gebu dan x rugi klau mencubanya. Jom kita skodeng resepi ;

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara :
1. Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
2. Kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.  3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.


W'pun bahagianya bawahnya mendap tapi tetap lembut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...