Sambal Petai Cili Api or Sampai Cili Api Petai? Mana2 pun ok kut.... Resepi ni memang femes di kalangan orang Kerinci yg terkenal dgn lauk mereka yg pedas2. Goreng sayur pun buh cili api gak, klau x biasa mkn blh sakit perot jadinya. Mak aku dah lama x buat sambal ni, tapi baru2 ni blk kg dia buat, so blk sini aku buat lg skali. Gian la pulok....Apapun meh kita skodeng resepi ni.
- Bahan2;
- 1 cawan ikan bilis yg sudah dibersihkan
- 20 biji cili api * (blh kurangkan jika x suka pedas)
- 1 biji bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 4 papan petai - buang kulit & dibelah 2
- 1 keping asam / 1 sudu asam jawa
- Minyak utk menumis
- Garam
Cara2;
Kisar bahan2 yg bertanda * hingga lumat. Tumis bahan yg dikisar hingga pecah minyak/agak garing. Masukkan ikan bilis, asam & perasakan dgn garam. Kacau. Akhir sekali, mskkan petai, kacau sekejap & angkat. (saya suka petai yg mentah-rangup, blh juga dimasak hingga layu jika suka)
***Resepi asal, ikan bilis terus dimasukkan tanpa digoreng dulu. My version, goreng ikan bilis hingga garing..:)
No comments:
Post a Comment