Click jer klau ada iklan :)

Friday, February 10, 2012

MOIST CHOCOLATE CHIP MUFFIN WITH BUTTERCREAM


Salam Khamis...
Muffin yg pertama utk tahun ni. Buat untuk hantaran adik ipar yg bertunang. Oleh sebab perjalanan yg jauh maka proses piping terpaksa la buat kat kg dan buat deco yg paling ringkas :).Muffin ni kalau buat untuk sukatan di bawah dan cup saiz M, dapat lebih kurang 47 biji. Boleh kurangkan sukatan di bawah jika terlalu banyak. Jom kita semak resepi ;)

Bahan-bahan;
2 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2/3 cawan serbuk koko
2 sk baking soda
2 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan buttermilk @ susu segar
2 sk esen vanila
1 cawan air panas
1 1/2 cawan choc chip
Sedikit sugar decoration - jika suka

Buttercream
500gm krimwell
275gm gula kastor
1 sb butter oil


Cara-cara;
1. Panaskan oven. Sediakan paper cup dan acuan.
2. Ayak tepung, baking soda. Ketepikan.
3. Pukul gula dan butter, mskkan telur dan pukul lagi.
4. Masukkan air panas dan esen vanila.
5. Akhir sekali mskkan tepung yg diayak dan gaul sebati.
6. Masukkan dlm acuan muffin (sya mskkan 1/2 saja), taburkan choc chip dan bakar 15-20 minit bergantung pada oven masing2.
7. Paipkan buttercream mengikut kreativiti masing2.
Untuk buttercream; campurkan semua bahan dan putar hingga tekstur menjadi halus (+- 15min)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...