Click jer klau ada iklan :)

Monday, February 27, 2012

KANGKUNG GORENG BELACAN


Salam...
Pejam celik, pejam celik dah nak masuk bln 3 kan? Cepat betul masa berlalu. Sedar x sedar dah nak menghampiri usia emas :). Kaki pun dah mula rasa sakit, gigi pula ada masanya x mampu mengunyah dgn pantas dan cekap seperti dulu, nasib baik rambut masih hitam :). Begitulah kitaran hidup manusia, mau x mau kita perlu menerima seadanya. Uishhh kekadang bila mood sentimental datang menerjah, banyak idea menulis yg datang...boleh terbengkalai resepi utk arini nanti ....
Ni antara resepi yg selalu di "rewind" kat dapur saya. Boleh dikatakan resepi fav... jom skodeng :)

Bahan-bahan :)
1 ikat kangkung
1/2 cawan udang kertas yg sudah di bersihkan
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - di ketuk
1 biji cili merah - dihiris
Belacan sebesar ibu jari
Air
Garam
Minyak

Cara-cara:
1. Siang sayur kangkung dan basuh dengan cara merendamkan ke dalam besen utk mengeluarkan pasir dan kotoran yg melekat. Toskan.
2. Panaskan minyak, masuk bawang putih, bawang merah, cili dan belacan. Masak hingga kelayuan. Masukkan pula udang.
3. Akhir sekali masukkan sayur kangkung dan perasakan dengan garam. Boleh ditambah dengan sedikit air jika suka ianya berkuah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...