Ok resepi ke 2 utk arini (kuah tu sbnrnya agak kuning, tp bila publish jadi x lawa lak :(...huhu). Resepi ni pun agak mudah. Jommm kita skodeng ;0)
Bahan2;
20 ekor udang (saiz L)
10 batang kacang buncis
10 biji cili api (blh kurangkan klau x mau pedas)*
1/2 biji kelapa parut (perah dgn 1 cawan air- santan pekat)
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih*
1 s/k serbuk kunyit
1 batang serai diketuk
Garam
Cara2;
Bersihkan udang & buncis, ketepikan. Tumbuk bahan bertanda * dan masak bersama santan cair (santan ke 2) & serai. Masukkan udang & buncis, biarkan seketika. Akhir sekali masukkan
santan pekat, serbuk kunyit & perasakan dgn garam. Biarkan mendidih dgn api sederhana.
Siap dihidang :))
No comments:
Post a Comment