Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, July 14, 2010

BRUSCHETTA


Salam semuaaa. Lama rasanya x update blog ni. Inipun amik kesempatan masa tngu cik abg dtg amik. Klau x berkulat rasanya gambar kat file..... Resepi ni akak yg ajar. Senang jer buatnya. Skali tgk, msti dah tahu. Rasanya pula memikat..... Ni masakan orang Itali tapi masih sesuai utk tekak Asia kita......Jom skodeng bahan2...

  • Bahan2
  • 1 ketul roti Perancis (yg pnjg tu...)
  • 2 biji tomato
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 bungkus daun selasih (Basil leaf)
  • 3-4 keping keju - blh juga guna keju parut
  • 1 biji bawang besar
  • Sedikit minyak zaitun

Cara2
Roti dipotong menyerong setebal 1/2 inci. Tomato & bawang besar dipotong dadu. Bawang putih di parut. Keju dipotong kecil. Letakkan roti atas dulang pembakar yg dialas dgn aluminium foil. Taburkan tomato, bawang putih, bawang besar, daun selasih, dan keju. Bakar dgn suhu 100 selama 5 minit. Hidangkan atas pinggan & curahkan sedikit minyak zaitun. Enak di makan panas2.
Ni la rupanya sblm di bakar.

*** Bruschetta ni ada pelbagai versi. Kita blh tambah pelbagai bahan yg kita suka. Terpulang pada selera masing2. Yg paling asas cuma roti, keju, tomato, bawang putih & minyak zaitun.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...