Click jer klau ada iklan :)

Monday, December 19, 2011

PAJERI NENAS

Tetiba jer en asben request pajeri nenas. Dah lama  x mkn katanya. Alahai...saya bkn x nak buat tapi kalau buat tu mmg ssh skt nak capai standard yg diharapkan. Dah kata teringin, usahakan juga w'pun dapat komen kurang memuaskan. X pe nti cuba dan belajar lagi ya. Kali ni cuba resepi yg diambil dari suratkhabar dan tambah sedikit resepi mak...

Bahan-bahan :)
1 biji nenas - anggran berat 600gm
6 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
60gm kerisik
1 liter santan
60gm udang kering
3gm kulit kayu manis
2gm bunga lawang
2gm bunga cengkih
150gm serbuk kari - dicampur dgn air
5 sb minyak
2sb cili kisar - sendiri letak
Gula
Garam

Cara-cara:
1. Bersihkan nenas dan potong kira2 2" nipisnya.
2. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
3. Masukkan serbuk kari dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
4. Tuangkan santan kelapa. Biarkan mendidih.
5. Masukkan nenas dan kerisik.
6. Tambah gula dan garam secukup rasa.
7. Masak sehingga kuah pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...