Click jer klau ada iklan :)

Monday, December 5, 2011

KEK LUMUT - RESEPI 2


Kek Lumut? Kek Lumut ni bkn kek expired ya.. atau kek yg dah berlumut. Kek ni dipanggil Kek Lumut  disebabkan warnanya yg macam lumut. Dulu pernah buat menggunakan resepi Dayang Jack, tapi kali ni cuba  versi Cik Mat lak. Tak berapa susah nak mnyediakannya cuma yg "agak" susah kita perlu mengukus hingga 3 jam :). Sya buat 2 biji tempohari, 1 untuk mak dan abah, dan 1 lg atas permintaan kawan. Harap2 mereka semua sukakanya. W'pun tanpa baking powder atau soda bikarnonat, kek ni tetap gebu dan lembut. Teksturnya memang halus, org yg x de gigi pun leh kunyah...hehehe. Jom kita tengok resepi..

Bahan-bahan :)
250 g mentega
3/4 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan nestum
1/2 cawan seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya (mat guna 2 camca besar)

Cara-cara :)
1. Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.

2. Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.

3. Masukkan seri kaya dan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.

4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan ikat kelilingnya dengan tali rafia, kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...