Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, September 29, 2010

APAM PISANG

Salam semuaaaa....

Haaa ini kes pisang yg sepatutny digoreng Sabtu lepas telah diabaikan. Jadi sebelum ianya dibuang begitu saja, baik kita buat sesuatu yg boleh dimanfaatkan oleh perut :)
Resepi ni aku cilok kat myresepi ~ along. TQ Along :). Resepi yg mudah & ringkas & rasanya mmg sedap. Sebenarnya resepi ni utk loyang berukuran 8" tp aku buat dlm cup kecil tu...
Dapat la dlm 23 biji. Jom skodeng resepinya...

Bahan2
2 cawan tepung gandum*
1 cawan gula (aku guna 1/2 cawan gula pasir & 1/2 gula perang)
6 biji pisang - di lecek (aku letak 7 biji)
4 biji telur
1 s/k soda bikarbonat*
1s/k baking powder*
Secubit garam
2 sudu minyak jagung - sendiri letak

Cara2
Panaskan pengukus. Ayak bahan bertanda *, ketepikan. Pukul telur & gula hingga
kembang & likat.
Masukkan telur & gula ke dlm campuran tepung & kacau sebati. Akhir sekali masukkan
garam & pisang yg teleh dilenyek tadi.
Masukkan dlm loyang yg telah di alaskan dgn daun pisang atau di sapu minyak sekelilingnya.Kukus selama 45 min (utk loyang) atau 15 min (utk bekas kecil).
***Pastikan ianya dikukus dgn api sederhana utk mengelakan apam merekah.


Sedia utk dijamah :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...