Click jer klau ada iklan :)

Monday, February 21, 2011

BENDI GORENG TO'YU @ KICAP

Cuaca panas mcm ni mcm mls nak masak yg berat. Lebih suka yg berkuah atau goreng ringkas. Resepi ni asalnya dari kak ipar. Dah lama betul x buat. Selalu bendi ni rebus jerk pastu cicah lak dgn sambal belacan.
Sekali sekala kita beralih menu Utara lak nooo. Jom semak resepi :)

Bahan2
10 batang bendi - bersih dan toskan - potong serong
2 biji cili besar merah - potong serong
1/2 biji bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 genggam ikan bilis - bersih dan toskan
2-3 sb kicap masin
Garam
Minyak

Cara2
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih, bawang besar dan ikan bilis.
2. Goreng hingga kekuningan. Masukkan pula cili besar.
3. Masukkan bendi dan sedikit garam. Masak dgn api besar.
4. Masukkan kicap kacau sebati.
5. Angkat bila bendi sudah berubah warna.
*** Potong bendi selepas dibasuh utk elakkan berlendir.


Jemput makan tuan puan :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...