Click jer klau ada iklan :)

Friday, February 4, 2011

SAMBAL TUMIS SOTONG

Buat apa musim cuti ni? Cuti2 M'sia? Pada yg memandu tuuu, berhati-hatila ya. Maklum la musim hujan ni, jalan licin. Harini saya nak kongsi resepi yg biasa2 jer. Rasanya ni menu yg selalu disediakan oleh para surirumah. Senang dan x jemu walaupun dok perangat 2-3 ari. Selain sesuai utk makan nasi, sedap gak makan dgn lempeng, ubi rebus dll.
Jom kita tengok resepi :)

Bahan2

7 ekor sotong - bersih dan toskan
1 cawan cili kisar*
5 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
1 labu bawang besar (potong bulat)
1 keping asam keping / 1 sudu asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Minyak untuk menumis (anggaran 1 cawan)

Cara2
1. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Tumis cili yg telah dikisar bersama bahan bertanda* sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam, bawang besar dan sotong. Perasakan dgn garam dan gula.
4. Tutup api bila sotong mulai lembut.
** Minyak yang banyak perlu untuk menumis cili kisar supaya ia benar2 masak, warna sambal menjadi merah dan tahan lama. Buang lebihan minyak setelah cili betul2 masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...