Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, August 3, 2011

BATANG KELADI MASAK ASAM

Assalamualaikum....
Rasanya belum terlewat lagi nak ucapkan SELAMAT BERPUASA pada semua. Semoga amalan  kita pada Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya. Mudah-mudahan. Biasanya waktu bulan puasa ni la kita mencuba pelbagai menu yg banyak terdapat di bazar Ramadhan. Boleh jadi rambang mata tengok...tambahan pula perut tengah lapar waktu memilih, semua nak dibeli. Bagi saya berbuka di rumah lebih diberi keutamaan, masak menu yg ringkas sudah memadai.
Menu ni saya masak untuk berbuka semalam. Memang membuka selera dgn rasa masam dan masinya. Kalau ikut cara org Kerinci masak, mereka menggunakan cili api, tapi kali ni saya hanya mengunakan cili kering sahaja sbb takut sakit perut jika berbuka dgn masakan yg terlalu pedas. Apa kata kita tengok resepi mudah & sedap ni :)

Bahan2
3 pokok keladi minyak (saya beli saiz yg kecil)
5 sb cili kisar
3 biji bawang kecil *
2 biji bawang putih *
Sedikit kunyit hidup *
2 keping asam gelugur
2 ekor ikan sepat masin - optional
Segenggan ikan bilis
Sedikit daun kesum
3 cawan air
Garam

Cara-cara :
1. Batang keladi di potong memanjang (+- 3 inci) dibuang kulit dan diasingkan isi dan batangnya. Ketepikan.
2. Tumbuk bahan bertanda * dan campurkan dgn cili kering.
3. Masukkan air ke dalam periuk, cili, ikan bilis dan asam gelugor. Biar hingga mendidih.
4. Masukkan pula isi keladi, biarkan seketika sebelum dimasukkan batang keladi dan daun kesum.
5. Masak hingga batang keladi agak lembut dan perasakan dgn garam.
6. Dalam kuali, panaskan minyak dan goreng ikan sepat hingga kekuningan. Potong kecil dan masukkan ke dalam lauk tadi. Sedia untuk dihidang :)


2 comments:

  1. Assalammualaikum,saya x reti nk siang btg keladi,tpi suka mkn

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum,saya x reti nk siang btg keladi,tpi suka mkn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...