Click jer klau ada iklan :)

Friday, August 5, 2011

PETOLA MASAK TUMIS AIR


Mmmm sekejap jer dah 5 hari kita pose kan? Hari ni mcm x de mood nak menulis, kita skodeng resepi jer la ya. Menu ni antara menu kegemaran famili saya, tp skrg ianya pun dah jadi kegemaran en asben. Mudah disediakan sedap dan berkhasiat. Lebih sedap lagi  klau cuaca panas, mmg sedap hirup kuah dia....joom kita tgk bahan2 dia yeeeaa

Bahan-bahan :)
2 biji petola - bersihkan kulit dan potong serong
Segengam udang kertas - bersih dan toskan
3 biji bawang kecil - dimayang
2 biji bawang putih - dimayang
3 cawan air
10gm soo hun - direndam
Garam

Cara-cara
1. Didihkan air dlm periuk dan masukkan udang, petola dah soo hun.
2. Biarkan seketika hingga petola berubah warna dan soo hun mengembang.
3. Perasakan dgn garam, dan boleh la di tutup api.
4. Dalam kuali, goreng bawang putih dan bawang kecil hingga kekuningan.
5. Angkat dan masukkan bawang dalam sayur tadi. X perlu dikacau.
6. Masukan 2-3 sudu minyak yg masih panas ke dalam sayur. Sedia utk dihidang :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...