Click jer klau ada iklan :)

Thursday, March 22, 2012

TOFU CENDAWAN SHITAKE

Salam :)
Kali ni misi berjaya..hahaha. Selalu order sayur ni klau makan di restoran berdekatan rumah. Mula-mula tu agak-agak jer bahan-bahannya, tp bila selalu makan dah dapat agak apa bahan yg digunakan. Lepas ni x perlu order sayur ni lagi sebab dah boleh sediakan sendiri. Kalau nak sedap x sedap kena la cuba buat ya...meh kita bg tau resepinya.

Bahan-bahan :)
1 ketul tofu - saya  guna brand 1st Choice
3 cendawan shitake - hiris nipis
1 mangkuk kecil brokoli
1 cawan isi ayam - 1/2 cwn dihiris & 1/2 cwn dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub ayam - dilarutkan dgn 1/2 cwan air panas - blh digantikan dgn stok ayam
2 biji cili merah - potong kasar
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak

Cara-caranya :)
1. Panaskan minyak, goreng tofu yg telah di potong setebal 1/2 inci hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan pula bawang putih dan isi ayam, goreng hingga sedikit kekuningan.
3. Masukkan kiub ayam yg telah dilarutkan, kacau dan masukkan pula cendawan dan brokoli dan cili besar.
4. Kacau sehingga sayur dan cendawan berubah warna, masukkan bancuhan tepung jagung.
5. Kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Hidang ketika panas :)
***x perlu diletakkan garam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...