Click jer klau ada iklan :)

Monday, March 26, 2012

RENDANG KERANG TANPA SANTAN


Pernah x makan rendang tanpa santan? Masa mula-mula makan dulu, memang dah terpikat dengan rasanya. Tapi x kan nak minta resepi dengan tokey nasi lemak tu pulak kan? Tapi dah rezeki, kedai nasi tu pun dah tutup dan kebetulan pula dia pindah dan berjiran pula dengan saya. Bila dah rapat, dan mula pergi ke pasar sesama, baru la berani buka mulut nak bertanya pasal resepi ni. Alhamdulillah, dia pun x kedekut ilmu dan bagi resepi ni, dan akhirnya resepi idaman berada di depan mata dan saya yg memasaknya...lalalalala
Kalau nak tau sedap ke idak, kena la cuba ya...

Bahan-bahan :)
1 cawan isi kerang
1 batang serai dipotong kecil *
5 biji bawang kecil *
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
Sedikit lengkuas *
5 biji cili api - diketuk (boleh juga dihiris halus utk extra pedas)
Minyak
Garam

Cara penyediannya ;
1. Kisar bahan bertanda * ( x perlu terlalu halus, sekadar hancur sahaja)
2. Panaskan minyak dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan kerang, bawang besar dan cili api, kacau sebati.
4. Masak hingga agak kering dan perasakan dengan garam.


Friday, March 23, 2012

POTATO SALAD


Kali ni berubah angin ke barat lak... Dulu masa memula kawen, hampir setiap hari buat salad ni. Setiap pagi inilah sarapa untuk en asben, ianya atas nasihat seorang kawan bagi mengatasi masalah gastrik. Sesapa yg ada masalah gastrik tu boleh la cuba ya, tapi sila abaikan cili, cuma campurkan kentang dan mayonis. Salad ni memang layan kalau di makan dengan western menu. Saya sediakan bersama fish & chips tempohari :)

Bahan-bahan :)
3 biji kentang - dikupas kulit dan direbus hingga empuk
1/2 biji cili merah - dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji cili hijau - dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
2 sudu besar mayonis
Daun salad secukupnya 
Sedikit lada sulah/blackpepper
Sedikit perahan limau - optional

Cara penyediannya :
1. Potong kentang berbentuk dadu. Ketepikan.
2. Campurkan kentang, cili, bawang besar, mayonis. gaul rata.
3. Susun daun salad dan letakkan potato salad di atasnya.
3. Akhir sekali taburkan sedikit lada sulah/blackpepper dan sedikit perahan limau.
4. Sedia untuk dihidang dgn menu western kegemaran :)




Thursday, March 22, 2012

TOFU CENDAWAN SHITAKE

Salam :)
Kali ni misi berjaya..hahaha. Selalu order sayur ni klau makan di restoran berdekatan rumah. Mula-mula tu agak-agak jer bahan-bahannya, tp bila selalu makan dah dapat agak apa bahan yg digunakan. Lepas ni x perlu order sayur ni lagi sebab dah boleh sediakan sendiri. Kalau nak sedap x sedap kena la cuba buat ya...meh kita bg tau resepinya.

Bahan-bahan :)
1 ketul tofu - saya  guna brand 1st Choice
3 cendawan shitake - hiris nipis
1 mangkuk kecil brokoli
1 cawan isi ayam - 1/2 cwn dihiris & 1/2 cwn dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub ayam - dilarutkan dgn 1/2 cwan air panas - blh digantikan dgn stok ayam
2 biji cili merah - potong kasar
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak

Cara-caranya :)
1. Panaskan minyak, goreng tofu yg telah di potong setebal 1/2 inci hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan pula bawang putih dan isi ayam, goreng hingga sedikit kekuningan.
3. Masukkan kiub ayam yg telah dilarutkan, kacau dan masukkan pula cendawan dan brokoli dan cili besar.
4. Kacau sehingga sayur dan cendawan berubah warna, masukkan bancuhan tepung jagung.
5. Kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Hidang ketika panas :)
***x perlu diletakkan garam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...