Click jer klau ada iklan :)

Friday, August 21, 2009

BIHUN GORENG JEPUN


Menu ni sebenarnya diciptakan semasa zaman sebelum kermerdekaan lagi. Zaman Jepun. Arwak atuk (lelaki ) memang pandai memasak. Kesukaran untuk mendapatkan cili kering, maka digantikan dengan cili apa yang ditanam sendiri. Tapi resepi ni masih relevan lagi di zaman IT ni..... Sekali sekala berubah angin apa salahnya,....


Bahan2

  • 2 biji bawang besar
  • 7 biji bawang putih
  • 10 biji cili api
  • 2 genggam / 1 cawan ikan bilis atau udang kering
  • 3 pokok sawi
  • Sedikit taugeh
  • jika suka boleh bubuh fish cake
Cara2
Semua bahan diatas kecuali sawi & taugeh di kisar. Tumiskan bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan garam, bihun dan kacau hingga rata. Last masukkan sayur. Siap dah pun...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...