Click jer klau ada iklan :)

Monday, August 17, 2009

KEK PISANG

Kek ni atas permintaan suamiku. Maklum la orang dalam "pantang" mcm2 keinginanan dia. Ikutkan jerla. Resepi ni sebenarnya untuk kek durian tetapi telah digantikan dengan pisang. Oleh kerana yang nak makan tu dalam tempoh pantang, maka sukatan telur telah dikurangkan dari 5 kepada 3biji jer. Klau nak cuba, mari la...
Bahan2
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 2 cawan marjerin
  • 1 1/2 cawan gula halus (boleh dikurangkan kepada 1 cawan jika x suka manis)
  • 1 cawan pisang yang telah dilenyek
  • 5 biji telur
  • Sedikit esen vanila


Cara2
Marjerin & gula diputar hingga lembut. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan pisang & esen, putar lagi. Last, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Bila dah sebati tuang dalam acuan, masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan dgn suhu 180 dan dibakar selama 50minit.

Nota; Kek pisang tidak akan nampak urat pisangnya jika ia dibakar. Urat pisang akan kelihatan sekiranaya kek dikukus.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...