Salam :))
Bubur kegemaran seisi keluarga. Buat atas permintaan en asben. Siap pesan "nanti buat bubur pulut hitam ya, lepas tu boleh la update kat blog, cakap suami saya yang request" hahaha. Jom kita skodeng menu minum petang hujung minggu yang lalu :)
Bahan-bahan :)
150gm pulut hitam - rendam 1 jam dan toskan
1 biji kelapa - menghasilakan 2 cawan santan pekat
Segenggam biji sagu - basuh dan toskan
2 helai daun pandan - disimpul
Gula secukup rasa
Secubit garam
1 cawan air
Cara-cara :
1. Rebus beras pulut hitam bersama secawan air hingga empuk. (beras pulut akan sedikit merekah/pecah bila sudah lembut)
2. Perlahankan api dan masukkan santan pekat. Kacau perlahan hingga kuah mendidih dan menjadi pekat.
3. Akhir sekali masukkan daun pandan dan biji sagu. Kacau rata sebleum ditutup api.
***Boleh tambah sedikit air jika kuahnya pekat.
No comments:
Post a Comment