Kacang Indon? Hahaha.. sesuka hati jer bubuh nama kan? Tapi memang orang Indon yang pandai buat ni terutamanya yang berasal dari Acheh. Sekali cuba mesti nak lagi :). Memang sedap kacang ni, masa memula beli dulu & bagi opis mate cuba, sampai sekarang dia jadi peminat setia kacang ni. Kali ni saya cuba buat sendiri atas tunjuk ajar jiran sebelah rumah. Bahanya sangat mudah cuma cara membuatnya yg sangat menduga kesabaran..adehhhh. Kalau nak cuba tu, boleh mulakan dengan 0.5kg kacang dulu ya, nanti kecut tangan….hehehehe
Bahan-bahan :)
1 kg kacang tanah
2 labu bawang putih – ditumbuk kasar
Garam
Minyak
Cara-cara :
1. Kacang direndam dengan air panas yang dicampurkan dengan garam (saya letak 1 sudu besar garam) selama 4 jam atau lebih. – saya rendam semalaman.
2. Kupas kulit kacang hingga bersih, basuh dan toskan.
3. Goreng dengan api perlahan, apabila sudah kekuningan, masukkan bawang putih. Goreng hingga kacang dan bawang putih menjadi kuning dan rangup.
4. Taburkan sedikit garam dan kacau rata sebelum diangkat dan ditoskan minyak.
No comments:
Post a Comment