Click jer klau ada iklan :)

Friday, March 26, 2010

AYAM MASAK ASAM



Menu ni memeng femes kat Perlis. Fav. suami aku. Ok la untuk orang yg kurang selera makan. Ada rasa masam, masin & pedas. Jom kita teropong bahan2.
Bahan2
  1. 1/2 ekor ayam potong 8 (anggaran berat 1 kg)
  2. 3 ulas bawang putih *
  3. 3 ulas bawang kecil *
  4. 1/2 inci halia*
  5. 1/2 inci lengkuas *
  6. 1 st jintan manis*
  7. 10 biji cili api - belah 2
  8. 1 biji bawang besar di potong bulat
  9. 1 batang serai - diketuk
  10. 2 sudu asam jawa
  11. sedikit garam
  12. 1/2 cawan air
Cara2
Ayam digoreng hingga kekuningan (jangan terlalu garing). Ketepikan. Tumbuk bahan bertanda * & tumis bersama serai hingga kekuningan. Masukkan bawang, cili api & asam jawa. Perasakan dgn garam. Masukan air & masak hingga kuah pekat sedikit. Sedia utk dihidang :)

NASI GORENG KAMPUNG SIMPLE

Nasi goreng fav. aku. Paling senang nak buat. Kalau x tau juga mmmmm x tau nak ckp...
Jom skodeng bahan2

Bahan2
  • 3 cawan nasi
  • 3 ulas bawang putih - di racik halus
  • 1 cawan ikan bilis - goreng garing
  • 1 biji bawang besar - dimayang
  • 10 biji cili api - di belah 2
  • 2 biji telur
  • Sedikit garam

Cara2
Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan bawang merah & cili api.
Perasakan dengan garam. Pecahkan telur, kacau sebati. Akhir sekali, masukkan nasi & ikan bilis tadi. Siap........

Wednesday, March 3, 2010

BERY BERY STRAWBERY MUFFIN

Salam semua....Muffin lagi.....Ada tempahan dari jiran terdekat. Kalau ikutkan nak bagi jer... tapi banyak juga dia order. So kita kira harga kawan2. Bayar basic jer.... :)... Jom skodeng bahan2;

Bahan2
2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula kastor
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
1 camca teh esen vanila
1 sudu teh strawbery emulco
Jem strawbery secukupnya

Cara2
Masukkan gula, minyak jagung, susu segar telur & esen dalam bekas. Kacau dengan whisk hingga kembang & sebati. Masukkan strawbery emulco, kacau lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau dgn spatula hingga sebati. Masukkan dalam acuan, letakkan jem diatasnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180'C.
*** Pastikan oven cukup panas sebelum muffin dibakar, supaya muffin naik dgn cantik.

Selamat mencuba :)

Tuesday, February 23, 2010

KEK MENTEGA PELANGI

Assalamualaikum..... Lama rasanya x update blog ni... Bulan February pun dah nak habis.
Satu n3 pun x masuk lagi utk bulan ni........ Akhirnya dapat juga curi masa untuk update.
Apa kata kita tengok resepi yang mudah & sedap ni. Kek ni lembut, lembap & gebu. Resepi dapat dari Buku Resepi Saji keluaran Hari Raya tahun lepas....

Bahan2
250gm mentega
225gm tepung naik sendiri
225gm gula kastor
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila ( resepi asal x letak)
Pewarna merah, hijau & kuning

Cara2
Mentega & gula di putar hingga ringan. Masukkan telur sebiji demi sebiji & esen. Putar lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar lagi. Bila dah sebati, bahagikan kepada 3 bahagian dan masukah dlam acuan. Larikkan dgn lidi utk mendapat corak yang diinginkan. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar pada suhu 180'C selama 45-50 minit.

Tuesday, January 19, 2010

PERIA GORENG RANGUP

Ini la sayur kegemaran suami. Kalau masak cara lain mesti tak berusik. Bila goreng, memang licin. Rasa pahit seakan hilang dengan kerangupan tepung. Kalau selama ni peria sayur pilihan terakhir, kini tidak lagi.....

Bahan2
  • 2 biji peria katak (peria biasa pun boleh)
  • 2 sudu besar tepung rangup (tepung goreng pisang adabi pun boleh)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu tepung ubi (optional)
  • 1 sudu kecil garam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit air

Cara2
Peria di belah 2 dan dibersihkan bijinya. Potong menyerong & nipis. Campurkan semua tepung, garam & sebuk kunyit. Masukkan air sedikit demi sedikit, jangan terlalu cair . Celupkan peria satu persatu dan goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan.

SAMBAL UDANG

Salam....
Ha... inilah lauk kesukaan ku. Kalau ada petai lagi layan.... Lagi besar udang lagi bagus :). Tapi menu ni banyak kolestrol, x boleh di hidang selalu. Dah berumur ni, kena la jaga pemakanan sikit. Hahha.. Jom kita tengok resepi :)

Bahan2
  • 15 ekor udang (saiz L)
  • 1 cawan cili kisar*
  • 5 biji bawang kecil*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 1 keping asam keping / 1 sudu asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis (anggaran 1 cawan)
Cara2
1. Bersihkan udang (potong bahagian kepala dan kaki) dan toskan.
2. Panaskan minyak, tumis cili yg dikisar dgn bahan bertanda * sehingga pecah minyakmasak.
3. Masukkan bawang besar dan udang. Perasakan dgn garam.
4. Kacau hingga udang masak/berubah warna.
    - x perlu dimasak terlalu lama utk mengelakkan isi udang keras.

** Minyak yang banyak perlu untuk menumis cili kisar supaya ia benar2 masak, warna sambal menjadi merah dan tahan lama. Buangkan sedikit lebihan minyak setelah cili masak dan sebelum udang dimasukkan.

INFO - KHASIAT LADA BENGGALA

Warnanya yang ceria menyemarakkan rasa begitu juga dengan khasiatnya . Lada benggala kaya dengan vitamin C. Ia membantu mempertingkatkan keupayaan imunisasi tubuh di samping mempertingkatkan kadar metabolisme. Biasanya lada benggala digunakan sebagai bahan sampingan di dalam sayur campur, sup, sos pasta dan sos salsa.

Sumber: Majalah Rapi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...