Click jer klau ada iklan :)

Tuesday, January 19, 2010

SAMBAL UDANG

Salam....
Ha... inilah lauk kesukaan ku. Kalau ada petai lagi layan.... Lagi besar udang lagi bagus :). Tapi menu ni banyak kolestrol, x boleh di hidang selalu. Dah berumur ni, kena la jaga pemakanan sikit. Hahha.. Jom kita tengok resepi :)

Bahan2
  • 15 ekor udang (saiz L)
  • 1 cawan cili kisar*
  • 5 biji bawang kecil*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 1 keping asam keping / 1 sudu asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis (anggaran 1 cawan)
Cara2
1. Bersihkan udang (potong bahagian kepala dan kaki) dan toskan.
2. Panaskan minyak, tumis cili yg dikisar dgn bahan bertanda * sehingga pecah minyakmasak.
3. Masukkan bawang besar dan udang. Perasakan dgn garam.
4. Kacau hingga udang masak/berubah warna.
    - x perlu dimasak terlalu lama utk mengelakkan isi udang keras.

** Minyak yang banyak perlu untuk menumis cili kisar supaya ia benar2 masak, warna sambal menjadi merah dan tahan lama. Buangkan sedikit lebihan minyak setelah cili masak dan sebelum udang dimasukkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...