Click jer klau ada iklan :)

Friday, January 15, 2010

APAM GANDUM


Ha ni pun salah satu resepi dari dapur Cik Mat. Baru jer try mlm tadi. Sebenarnya adunan perlu dikukus dlm loyang 10", disebabkan periuk kukusnya kecil, akak cuma guna loyang 8". Apa lagi, melimpah ruah la apam masuk dlam air... Tapi masih dalam keadaan yang memuaskna. Jadi boleh la suami akak rasa masa sahur pagi tadi :). Disebabkan nak mkn pagi2, jadi x de la kelapa (kdai pun x buka lagi). So, akak gantikan dengan gula perang. Jom skodeng bahan2;
Bahan2
  • 500gm tepung gandum
  • 3/4 cawan gula perang ( klau suka manis boleh tambah sebab mmg x rasa manis)
  • 11gm yis dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
  • 2 cawan air
  • Sedikit kelapa parut yang dicampur dgn sedikit garam
Cara2
Gaul rata tepung dgn gula perang. Masukkan yis yang dibancuh. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau hingga hinga tidak berketul. Masukkan adunan dlm loyang berukuran 10" biarkan 1 jam atau hingga adunan memenuhi loyang. Panaskan kukusan.
Kukus selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...