Click jer klau ada iklan :)

Thursday, March 3, 2011

SAMOSA

Sedap tau samosa ni. Resepi intinya amik kat jiran depan rumah yg jual kuih ni masa bulan puasa jerk.
Tapi biasala resepi orang lama2 ni mana ada sukatan, semua main agak2. Jadi saya buat sukatan sendiri dan bagi rasa kat tuan resepi. Dia kata sedap! Senyum sampai telinga :) Kalau ikutkan resepi asal, kena gunakan sayur campur yg dalam peket tu, tapi x de stok, jadi saya gunakana jagung dalam tin dan carrot yg dipotong sendiri jer. Jom kita tengok resepi ni ;

Bahan-bahan
Kulit popia secukupnya
2 cawan kentang - potong dadu
2 cawan jagung - potong dadu
2 cawan carrot - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
1 bungkus kecil serbuk kari
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
7 tangkai cili kering *
1/2 inci halia *
1sb lada sulah
Garam
Gula
Minyak

Cara- cara :
1. Kisar bahan bertanda * dan tumis bersama serbuk kari hingga pecah minyak.
2. Masukkan kentang, carrot dan jagung. Masak hingga kentang lembut.
(boleh tambah sedikit air jika kentang lambat empuk)
3. Masukkan lada sulah, garam dan gula.
4. Masak hingga inti agak kering. Biarkan sejuk seketika.
5. Gulung inti  dalam kulit popia yg telah dipotong 3 (gunakan kulit popia yg besar).
6. Gunakan telur utk lekatkan hujung kulit popia.
7. Goreng hingga kekuningan dengan api sederhana.
(boleh juga disimpan untuk buat frozen food)

Sedap :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...