Assalamualikum...
Mmm sepatutnya resepi ni dimasukkan smlm. Tapi x tau kenapa line internet tahap menguji kesabaran. Adusss... Nasib baik arini dah ok dah sikit. Asam Pedas Daging ni ada bermacam2 kaedah utk memasaknya. Biasala klau bagi org yg bz msk, dia akakn gunakan bahan yg paling minimum :).Apapun jom kita skodeng resepi ni..
Bahan2
300gm daging - potong lebar & nipis, cuci & toskan
2 cawan cili kisar
7 biji bawang kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang serai - blh gantikan dgn daun kunyit/daun kesum/bunga kantan
1 sudu asam jawa
1 cawan air - boleh ditambah jika suka kuah yg cair
Garam
Minyak
Cara2
Kisar bahan bertanda * bersama cili kisar. Panaskan minyak, masukkan serai. Masukkan pula cili kisar. Masak hingga pecah minyak atau cili masak secukupnya (cili klau dimasak dgn betul akan berbau). Setelah cili cukup masak, masukkan daging dan asam. Tutup. Setelah daging empuk, perasakan dengan garam. Siap.
P/s; Garam dimasukkan setelah daging empuk utk mengelakkan daging lambat masak.
Makan time :)
No comments:
Post a Comment