Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, October 27, 2010

KEK PISANG ~ RESEPI II

Salam semua...
Hari ni nak share resepi mudah. Mudah lagiii ... Memang mudah sbb x perlu gunakan mixer, cuma gunakan "whisk" jer. Biasala klau org bekerja ni, waktu utk memasak agak terhad. Hujung minggu jer ada masa lebih utk cuba resepi yg rumit. Sebelum terlupa, kek ni bersaiz kecil ya. Saya cuma menggunakan loyang berukuran 6" @ 15cm.Tapi x ta u knapa bhagian tengahnya naik mcm "volcano" lak.....Apapun jom kita semak resepi ya.

Bahan2
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan gula perang
2 biji pisang - di lecek (saya guna pisang montel)
2 biji telur
1/4 s/k soda bikarbonat*
1/4 s/k baking powder*
Secubit garam
3 s/b minyak jagung - blh digantikan dgn minyak masak atau mentega cair

Cara2
Panaskan oven pada suhu 180. Ayak bahan bertanda *, ketepikan. Pukul telur & gula hingga
kembang. Masukkan telur & gula ke dlm campuran tepung & kacau sebati. Akhir sekali masukkan
garam & pisang yg teleh dilenyek tadi.
Masukkan dlm loyang yg telah di griskan dgn sedikit butter di sekelilingnya.Bakar selama 45 minit atau
sehingga masak.

Pandangan dari sisi :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...