Salam semuaa...
Mmm ni menu malam tadi. Bosan gak klau asik mkan lauk bergoreng dan bersantan. Kali ni kita mkn lauk mentah lak. Ala2 org Jepun gituuu.Kerabu ni mmg digemari oleh kaum Hawa, sebab rasanya yg ada masam2 sedikit. Penyedianya mmg ringkas dan mudah. Lebih2 lagi klau bahan2 dah ada dlm simpanan :)
Jom skodeng bahan2nya,
Bahan2;
Segengam ikan bilis - bersih & toskan
Segengam kacang tanah - goreng tanpa minyak & buang kulitnya
1 biji bawang besar - di mayang
1 batang serai - hiris halus
1 biji tomato - potong dadu
1 biji cili hijau - potong bulat & nipis (blh dgantikan dgn cili api jika suka)
1 biji cili merah - potong bulat & nipis
1 s/b sos ikan
2 s/b sunquick (blh ganti dgn perahan asam limau)
1/2 sk garam
1/2 sk serbuk perasa
1/2 sk gula
Cara2;
Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan. Masukkan bahan2 yg telah di mayang. Gaul rata. Selepas itu baru dimasukkan garam, gula, sos ikan & serbuk perasa. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan kacang tanah & ikan bilis yg telah digoreng tadi. Dahpun siapp :)
Sedapnyaaa :)
No comments:
Post a Comment