Click jer klau ada iklan :)

Thursday, November 4, 2010

BAHULU ROS


Salam Khamis....
Malam tadi baking 1 biji bahulu & 1 biji kek utk bwa blk kg. Buah tangan la katakan. Bahulu ni rasanya manis sikit. Caranya amat  mudah. Tapi akan dicuba sekali lagi pada masa akan datang. Macam x puas hati jer. Bila dah sejuk, agak keras sedikit. Kalau kawan2 nak cuba gak blh la tmbah sedikit baking powder ya.
Resepi asal dr rumah kak Ummi Zahidi .
Jom tengok resepi :)

Bahan2
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir (blh kurangkan- agak manis)
1 sk esen ros
1 3/4 cawan tepung gandum
Sedikit pewarna merah

Cara2
1. Pukul telur & gula hingga kembang.
2. Masukkan esen ros.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
4. Masukkan dalam loyang berukuran 20" yg telah disapu dgn minyak.
5. Titiskan pewarna merah & corakkan menggunakan chopstick.
6. Masak pada suhu 180 selama +- 1 jam.

utk jiran sebelah :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...