Add caption |
Kira pembuka selera la, lebih2 lagi kena dgn cara masaknya. Memang layaaannn. Bagi aku x kira berapa banyak yg nak dimasak, aku tetap beli sardin dlm tin yg kecil. Ikanya lebih lembut & tak brapa besar. Sedang elok la klau buh kat pinggan. Apa kata kita tengok resepi :)
Bahan2
2 tin kecil sadin
1 cawan cili kisar
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih*
1 inci halia - cincang halus
1 biji bawang besar - potong berbaji
2 tin air (gunakan sukatan tin sardin)
6-10 biji cili api - belah 2 utk extra pedas
1 keping asam keping
Minyak utk menumis
Garam
Bahan2
1. Kisar bahan bertanda * bersama cili kisar.
2. Panaskan minyak, goreng halia hingga keperangan/rangup. Ketepikan.
3. Tumis bahan kisar hingga masak.
4. Masukkan ikan sardin dan bawang besar.
5. Kacau sebati. Masak hingga kuah pekat. Perasakan dgn garam.
6. Akhir sekali masukkan cili api dan halia yg digoreng tadi.
7. Dah siap. Sedap makan panas2.
Paling syokk bila kunyah halia :)
No comments:
Post a Comment