Salam Selasa.....
Harini nak kongsi menu sarapan pagi tadi. Aku mmg suka menu ni walaupun agak old fashion :)
Lagi lak klau makan waktu hujan2. Memang mabeles :) Exceli ubi ni mak aku tapaukan masa blk kg tempohari. Masak sekejap jer dah empuk. Lembut dan gebusss.
Oklah jom semak resepi,
UBI REBUS ~ my style
Bahan2
Ubi (dlm 3kg) - kupas kulit dan potong bulat
1/2 cawan minyak
3 cawan air - sukatan ni utk ubi yg cepat empuk
2 s/b garam
Cara2
1. Panaskan minyak.
2. Masukkan garam
3. Masukkan ubi dan air. Kacau sebati.
4. Masukkan ubi dan tutup.
5. Masak hingga ubi empuk/merekah.
Bahan2
1 cawan ikan bilis - bersih dan toskan
2 cawan cili kisar *
5 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar - potong bulat
1 keping asam keping - blh ditukar dgn 1 s/k asam jawa
Garam
Gula
Minyak
Cara2
1. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Kisar bahan bertanda * dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan bawang besar.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam.
5. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi.
Jom makan..
No comments:
Post a Comment