Click jer klau ada iklan :)

Monday, November 1, 2010

APAM PISANG LAGII

Huhuhu..... hari ni dalam sejarah. Masuk 3 N3 sekaligus.... Mengisi waktu senggang di kala kerja dah disiapkan & bos x de. I like this moment :). W'pun resepi yg sama, ada sedikit perubahan dari segi bahan2nya & rupanya juga dah bertukar ya. Yang dulu kecil2, sekarang besar. Klau berminat nak tgk yg kecil, blh klik jer.
W'pun sama tapi x serupa. Ada sedikit pengubahsuaian bahanya tapi cara tetap sama. X caya.... tengok...

Bahan2

2 cawan tepung gandum*
1 cawan gula (aku guna gula perang)
4 biji pisang montel
4 biji telur
1 s/k soda bikarbonat*
1s/k baking powder*
Secubit garam
2 sudu minyak jagung - sendiri letak

Cara2
Panaskan pengukus. Ayak bahan bertanda *, ketepikan. Pukul telur & gula hingga
kembang & likat.
Masukkan telur & gula ke dlm campuran tepung & kacau sebati. Akhir sekali masukkan
garam & pisang yg teleh dilenyek tadi.
Masukkan dlm loyang yg telah di alaskan dgn daun pisang atau di sapu minyak sekelilingnya.Kukus selama 45 min (utk loyang) atau 15 min (utk bekas kecil).

Nota;
Setelan beberapa kali membuatnya, dpt 1 rumusan yg kesedapan apam ni bergantung kepada pisang yg kita gunakan. 2 pisang yg paling sedap di buat apam ni ; Pisang Montel & Pisang Rastali. Rasa lebih manis dan
teksturnya lebih lembut. Selamat mencuba :)

Mabeles

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...