Sambungannnn....
Menu mlm tadi gak. Menu yg sihat & sedap. Bendi tu... rebus jer. Buh garam sikit. Jadi x perlu la di letakkan cara2 merebus bendi ya.... Klau x tau rebus bendi, mmmm x tau nak ckp la. Mmm sebut pasal Sambal Banjar nikan, tiba2 teringakat kat org yg mengajar buat sambal ni. Al-Fatihah utk Arwah Hartini binti Mokhtar yg telah kembali ke rahmatullah pada 06.06.2008. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan org yg beriman. Amin......Arwah seorang yg x kedekut ilmu utk dikongsikan dgn rakan & saudara.
Suatu sifat terpuji yg patut kita contohi.
Mari kita lihat bahan-bahanya ya...
Bahan2
3 biji cili merah - patahkan
3 biji cili api merah (boleh diabaikan jika x suka pedas)
2 biji bawang kecil
Segenggam ikan bilis - bersih & toskan
Minyak
Garam
Serbuk perasa
Lesung tumbuk (hehehe)
Cara2
Goreng cili, bawang & ikan bilis hingga agak layu. Angkat. Tumbuk kasar. Perasakan dgn garam & serbuk perasa. Siappp.
** Sebelum goreng cili, pastikan di belah dahulu utk mengelakkannya meletup dlm minyak panas.
Bendi & sambal banjar dikawenkan :)
Close up. Nmpk x cili tu kasar2 skt?
No comments:
Post a Comment