Salam....
Buat kuih kegemaran sekeluarga lagi. Memang best resepi ni. Terima Kasih utk Cha atas resepi ni. Kali ni edit sikit resepi. Terpaksa abaikan brown sugar sbb x de stok. Guna gula pasir jer tapi kurangkan 1/4 cawan dari resepi asal sebab gula pasir ni manis dari gula perang. W'pun edisi ulang tayang, tetap nak buh gak resepi utk edisi tahun 2011 hahaha.....Jom layannnn
Bahan
· 2 cwn nasi
· 2 cwn tepung gandum
· 2 cwn tepung beras
· 1 1/2 cwn gula
· 2 1/2 cwn air
· 1 sudu kecil yis (mauripan)
· kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur.
2. Setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
Kali ni buat gunakan acuan kuih lompang
No comments:
Post a Comment