Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, January 19, 2011

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

Selamat pagi semuaaa....
Suka siput sedut x? Ada sesetengah org x menggemari siput ni. Petua klau nak mkn siput ni, lps sedut jgn tengok...hahaha. Kalau nak masak lemak, x boleh terlalu pedas, sbb takut tersedak masa kita sedut siput tu...msti mngalir air mata klau msk pedas2. Meh layan resepi ni....

Bahan2
1 mangkuk siput (anggaran 400gm) - bersih dan toskan
5 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
Sedikit Kunyit hidup* (sebesar duit 5 sen)
5 biji cili api*
1 batang serai
1/2 biji kelapa
1 1/2 cawan air
Garam

Cara2
1. Kisar bahan bertanda * dgn 1/2 cawan air. (1 cawan lagi utk diperah bersama kelapa).
2. Masukan bahan kisar dan serai ke dalam periuk. Biarkan mendidih.
3. Masukkan pula siput. Biar hingga siput berubah warna.
4. Akhir sekali masukkan santan dan perasakan dgn garam.
5. Masak dgn api perlahan hinggan mendidih dan kuah agak pekat. Sedia utk dihidang.

Jemput sedut... Slrrrrppp

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...