Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, January 26, 2011

KEK LUMUT


Sesuai dgn namanya... rasanya dah berlumut gak saya simpan resepi ni. Barang2 semua dah siap beli. Cuma baru2 ni sempat buat, itupun disebabkan Horlicks dan nak berlumut....... haahaa. Kek ni ada 2 versi, tapi kedua-dua resepi dari Dayang Jack. Resepi ni saya amik kat My Resepi x mengunakan Nestum, tapi kalau resepi yg kat rumah Che Mat ditambah dgn 1/2 cawan Nestum tp sukatan Horlicks dikurangkan menjadi 1/2 cawan. Apapun kek ni mmg sedap dan lemak. Cuma masa mengukusnya agak lama ~ 2 1/2 jam.

Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 " )
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 gm mentega (seelok2nya Golden Churn)
4 biji telur gred A
pewarna hijau secukupnya @ Pandan Emulco (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
(saya guna Star Brand ~ hijau epal sbb tu warnanya agak cerah)
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla

Cara-cara
1.Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
2.Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
3.Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
4.Masukkan susu dan serikaya. Pukul lagi.
5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
6.Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan
7.Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
8.Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)
9.***jika suka, blend gula halus seperti gula ising supaya cepat hancur & gebu semasa diputar dgn mentega

 Kalau warnanya pekat, tentu lg meriah kan?

Gebusssss :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...