Kentang Masak Asam? Mungkin ada yg pertama kali mendengar. Masakan ni merupakan masakan biasa bagi orang Kerinci. Amat sesuai utk org yg x de selera nak makan. Rasanya masam, masin dan lemak. Lauk ni sesuai gak untuk org yg dalam pantang, cuma gantikan dgn ikan masin yg bersesuaian.
Moh skodeng resepi :)
Bahan2
3 biji kentang - belah 4
1 ekor ikan sepat kering - bersih dan toskan
8 tangkai cili kering*
3 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
Kunyit hidup - sebesar ibu jari*
4 cawan air
1 keping asam
Garam
Bahan2
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Masukkan bahan kisar ke dlam periuk bersama2 kentang, air dan asam keping.
3. Dlm kuali, goreng ikan sepat hingga garing. Potong kepada 4 bahangian. Ketepikan.
4. Apabila kentang sudah empuk dan kuah mendidih, masukkan ikan kering.
5. Perasakan dgn garam sebelum ditutup api.
Layannn...
No comments:
Post a Comment