Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, January 5, 2011

SAMBAL BILIS PETAI

Salam...
Mesti ramai pengemar sambal kat luar sana. Sambal mmg sinonim dgn org Malaysia. X kira bangsa apa, sambal menjadi masakan kegemaran. Apa yg membuat sambal begitu spesel, lagi lama dipanaskan, ia bertambah sedap. Kita x akan jemu walaupun dihidangkan dgn sambal setiap hari. Itu istimewanya sambal :)
Sambal bilis petai mmg menjadi kegemaran saya. Tapi setiap kali masak, saya kan bahagikan kpd 2; 1 utk saya dan 1 utk suami (tanpa petai). Adilkan? Ehhh jom kita skodeng resepi :)

Bahan2
1cawan ikan bilis - bersih dan toskan
1 cawan cili kisar*
5 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
1 labu bawang besar (potong bulat)
1 keping asam keping / 1 sudu asam jawa
2 papan petai - kupas kulit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis (anggaran 1 cawan)

Cara2
1. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Tumis cili yg telah dikisar bersama bahan bertanda* sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam, bawang besar, petai dan ikan bilis.  Perasakan dgn garam dan gula.
4. Tutup api bila petai sudah berubah warna.
** Minyak yang banyak perlu untuk menumis cili kisar supaya ia benar2 masak, warna sambal menjadi merah dan tahan lama. Buang lebihan minyak setelah cili betul2 masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...