Saat ai tulis N3 ni, gelembung2 air sudah mula kelihatan :(. Bukan ai sorang yg kena tau, adik ai pun kena gak....hahahaha. Nak wat camna.. mee bandung ni klau kurang udangnya mna ada "kick". Susah gak kan klau ada eczema ni. X pe makan pnya pasal, ai sanggup tanggung :). Sekali sekala ok la.
Exceli resepi ni ready made pnya.. cuma tambah apa yg korang rasa perlu jer...
Bahan2
1 bungkus perencah Mee Bandung
1 bungkus mee kuning - celur dan toskan
15 tangkai cili kering* - buang biji, rebus dan toskan
3 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
5 sb minyak masak
1 cawan udang - bersih dan toskan
1 cawan sotong - bersih dan toskan
1 1/2 cawan daging - bersih dan toskan - potong nipis & lebar
10 cawan air - ikut kepekatan kuah
5 biji telur
3 pokok sawi
Garam
Bahan hiasan
3 keping tauhu - goreng hingga kekuningan, potong nipis
1 pokok daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
3 biji limau kasturi
2 biji cili merah - dipotong serong
Cara2
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing/masak.
3. Masukkan Perencah Mee Bandung dan biarkan seketika sambil dikacau sebati.
4. Masukkan air dan daging. Masak hingga daging empuk / lembut.
5. Masukkan pula sotong dan udang apabila daging lembut dan kuah agak pekat.
6. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk - jgn dihancurkan.
7. Masukkan sawi dan tutup api.
8. Letakan mee atas pinggan, tuangkan kuah dan tabur bahan2 hiasan.
9. Enak dimakan panas2.
***Sawi boleh dicelur terlebih dahulu dan diasingkan utk mengelakanya jadi "lebam".
***Jika suka, telur boleh direbus tanpa perlu dimasukkan dlm kuah.
Perencah Mee Bandong yg saya gunakan :)
No comments:
Post a Comment