Click jer klau ada iklan :)

Friday, January 28, 2011

KEK OREN LEMBAP


Kek Oren ni dibuat buahtangan untuk En Ami. Saya buat 1/2 adunan jerk pasak En Asben x suka Kek Oren..huhuhu.  Resepi amik kat rumah Mat Gebu, mat pulak amik kat rumah Suejoshua. Kek ni hanya menggunakan 5 jenis bahan jerk. Cuma yg ssh sikit, telur putih dan kuning perlu dipukul berasingan, yg lain sama mcm kek2 yg lain gak. Jom tengok resepi mudah ni.. 

Bahan2
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan gula halus dan asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred "A", asing putih dan kuning
1 biji oren, parut kulit (bahagian kuning sahaja) dan perah jus

Cara2 :
1.Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bunt-pan dengan mentega, atau guna acuan silicone. Ketepikan.

2.Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga gebu. Masukkan parutan kulit oren, putar sebati.

3.Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan jus oren, hingga habis, pastikan bahan terakhir ialah tepung. Putar rata. Ketepikan.

4.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan 1 camca besar gula halus yang diasingkan dari 1/2 cawan tadi dan terus putar hingga kental.

5.Gaul putih telur dalam adunan no 3 dengan kaedah kaup balik, hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan tadi dan bakar selama 40 - 45 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya..
 
Layan lak dgn coklat Hershey...mmmm sdapnyaaa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...