Salam.....
Ini antara resepi favourite saya. Memang asyik betul rasa kelapa kat dalam muffin tu ditambah pula dengan kaya filling..mmmm x tau nak ckp apa lagi. Sebelum ni saya dah pernah buat. Gunakan resepi yg sama tapi adunan digandakan dan ditambah dengan kaya pandan. Jom tengok resepi :)
Bahan2
250 g mentega
4 biji telur gred A
160 g gula halus
300 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
60 g kelapa kering
2 camca besar serbuk santan
2/4 cawan susu segar
2 camca teh pandan paste
Pandan Kaya secukupnya
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur
Cara2
1.Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
2.Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
3.Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....
No comments:
Post a Comment