Salammm....
Ok kalini nak share resepi ke 4 yg sya cuba dlam buku Masakan Thai. Bahanya lebih kurang sambal udang versi Malaysia gak cuma ditambah sos tomato dan kicap. Rasanya x berapa pedas. Kanak2 pun sesuai makan, yg x sesuai org yg ada exzema mcm saya hehehe...Tapi nak wat camna, dah fav. seafood..blasah jer..klau naik gatal2, g jmpa Tuan Doktor. Jom tengok resepi....
Bahan2
15 ekor udang - bersih & toskan - saya guna 20 ekor
1 papan petai - ambil isinya - sya guna 2 papan
4 sb cili kisar*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sb sos tomato
1 sb kicap
1 biji bawang besar - potong bulat
4 sb minyak masak
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar - sya x letak
Garam
Gula
Cara2
1. Panaskan minyak. Goreng udang seketika. Angkat dan toskan.
2. Tumis pula bahan kisar* hingga wangi/masak.
3. Masukkan sos tomato, kicap, garam dan gula.
4. Akhir sekali masukkan udang petai dan bawang besar.
5. kacau seketika sebelum diangkat. Siap..
Sedap :)
No comments:
Post a Comment