Click jer klau ada iklan :)

Monday, January 24, 2011

AYAM PANGGANG ROSEMARY

Salam sejahtera dan selamat bekerja....
Ok harini Chef nak kongsi resepi yg Chef sendiri x tau nak bagi nama apa pada mulanya. hahaha.  Resepi ni disediakan dalam keadaan yg tergesa2 dan ayam pun x sempat diperap. Jadi... kurang la kicknyaaa. Apapun sedap...aduss sapa lg nak ckp sdap klau tuan punya resepi kan? Resepi ni dicipta, ditulis dan dimasak oleh saya sendiri (bkn Ana Raffali). Maka layan jer la

Bahan2
1/2 ekor ayam - potong 2, bersih dan toskan (kelar2 sedikit isi ayam)
2 sb Rosemary
2 inci halia*
1 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
3 sb madu
1 sk garam
2 sb kicap seasoning
2 sb serbuk perasa - saya gunakan Knorr Pasti Sedap

Cara2
1. Kisar bahan bertanda *. Gaul sebati dengan kicap seasoning, gararm, serbuk perasa, madu dan Rosemary.
2. Lumurkan bahan2 tadi ke seluruh bahagian ayam. Seeloknya perapkan ayam selama 2-3 jam.
3. Masukkan ayam dalam oven yg telah dipanaskan dan bakar selama 45min  hingga 1 jam atau hingga ayam masak dengan suhu 200.
4. Hidangkan ayam bersama sos kegemaran atau boleh juga dimakan dgn nasi.
Yg panjang2 tu Rosemary bkn rumput ekkk

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...