Salam...
Ok menu hari ni agak ringkas. Sambal ni kan mmg menu wajib utk org Malaysia ni kan, lebih2 lagi org Melayu. Kalau tiap2 hari sambal pun, masih gak x jemu2. Ada sesetengah tempat, sambalnya agak manis dan ada juga yg terlalu pedas. Kalau ikut petua org lama @ mak aku, kita perlu letak gula walaupun sedikit utk seimbangkan rasanya.
Jom kita skodeng resepi ringkas ni.
Bahan2
3 biji kentang - kupas, cuci & potong memanjang
1/2 biji bawang besar - potong bulat
6 s/b cili kisar
4 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 genggan ikan bilis - cuci & toskan
1 keping asam
Minyak
Garam
Gula
Cara2
1. Kisar bahan bertanda * bersama cili kisar. Ketepikan.
2. Setelah minyak panas, goreng kentang hingga kekuningan. Ketepikan.
3. Goreng pula ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
4. Tumis cili kisar hingga masak dgn api sederhana.
5. Masukkan bawang besar, asam, garam dan gula. Kacau seketika.
6. Akhir sekali masukkan pula kentang dan ikan bilis yg telah digoreng tadi.
Nyum nyum :)
No comments:
Post a Comment