Click jer klau ada iklan :)

Thursday, April 7, 2011

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

Lama sungguh x masak menu Asam Pedas. Asam pedas ni memang lauk kegemaran orang Johor :) tapi bukan orang Perlis :( hahaha. Tapi bila sesekali buat tu, hirup kuah x hengat.. smapi naik kenyang minum kuah. Kalau x de daun kesum atau bungan kantan,  Asam Pedas akan jadi kurang enak. Bau, rasa dan aroma daun kesum @ bunga kantan akan membuatkan asam pedas betul2 piau.

Bahan-bahan
3 ikan kembong -bersih dan toskan
15 tangkai cili kering - potong, rebus dan toskan *
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci belacan *
1 biji tomato - potong 4
6 biji kacang bende
2 pokok daun kesum
1 keping asam
Garam
Minyak
Air

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panasakan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan air (anggaran 1 cawan) dan asam keping.
4. Biarkan kuah mendidih, barulah dimasukkan ikan.
5. Masukkan kacang bende, tomato dan daun kesum bila ikan dah masak.
6. Perasakan dgn garam. Biarkan tomato dan kacang bende layu sedikit sebelum ditutp api.


Jemput makan tuan puan :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...