Wah mmg x tahan tengok sambal udang ni...my febret nih, tambah lah ada petai...speechless org putih ckp :P
Lauk ni jer pun dah cukup, x perlu lg lauk sampingan. Nyum nyum. Kita layan resepi yokkk
Bahan-bahan
500 gm udang - kupas kulit, belah belakang, bersih dan toskan
3 papan petai - kupas kulit
25 tangkai cili kering - potong, rebus, bersih dan toskan *
5 biji bawang kecil *
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar - potong bulat
1 keping asam
Garam
Minyak
Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan asam. Tambah sedikit air jika perlu.
4. Masukkan petai dan udang, kacau seketika.
5. Akhir sekali perasakan dengan garam, kacau sebati.
6. Sedia utk dihidang :)
Sambal Udang Petai
No comments:
Post a Comment