Click jer klau ada iklan :)

Monday, June 13, 2011

RED VELVET CAKE

Alhamdulillah.....Mmmmm 1st buat frosting - berjaya dah hasilnya x mengecewakan :). Sebenarnya resepi ni saya gabungkan dari 2 resepi. Untuk kek, saya gunakan resepi dari rumah Kak Zai dan untuk frosting pula saya gunakan resepi dari rumah Hana. Kek ni memang mewah dari segi rasanya. Teksturnya pun cukup lembut dan lembap. Rasanya yg sedikit masam memang amat sesuai dengan Cream Cheese frosting. Sebagai tambahan, saya menguna Jeli untuk deco tulisan kat atas tu, klik kat sini utk resepinya :). Jom tengok resepi :)


Bahan-bahan :)
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
3 cawan tepung naik sendiri *
3 sudu makan serbukbkoko *
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 1 1/2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

Cream Cheese Frosting
227g cream cheese
227 mascarpone - hana dan saya ganti cream cheese
115g @ 1 cawan gula kastor
360ml @ 11/2cawan whipping cream

Cara-cara
1. Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.

2. Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.

3. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.

4. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.

5. Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.

6. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)

7. Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.

8. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.

9. Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.

10. Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.

11. Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...