Assalamualaikum semuaaa....
Wahhhhh lama betul x update blog. Setelah selesai Majlis Reunion tempohari barulah ada masa nak berblog. Lega.. semuanya berjalan dengan lancar. Nanti saya akan update foto sekitar majlis tu nanti ok. Mula2 kita update dulu menu yg saya sempat siapkan tempohari. OK kita mulakan dengan menu pertama, Sardine Puff ya..
Bahan-bahan :)
30 keping pastri (saya guna jenama Kawan)
Untuk Inti
2 tin kecil mackarel
4 biji kentang - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
2 senduk cili kisar
3 biji bawang putih - dicincang
Garam
Minyak
Untuk sapuan
1 biji telur
Sedikit mixed herbs
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
1. Keluarkan pastri dan biarkan lembut pada suhu bilik (anggaran 10-15 min)
2. Utk inti; Gorengkan kentang yang dipotong dadu hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
3. Tumis pula bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula cili kisar.
4. Masuk hingga cili benar2 masak. Kemudian masukkan mackarel (hancurkan sedikit isi ikan).
5. Kacau hingga sebati, masukkan pula bawang besar.
6. Perasakan dengan garam. Akhir sekali masukkan kentang yg digoreng tadi.
7. Toskan minyak supaya puff tetap rangup.
8. Lipat puff mengikut kreativiti masing2. Kelar sedikit bahagian atas puff.
9. Sapukan sedikit kuning telur yg dicampur dgn sedikit mixed herbs & pewarna.
10. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180 darjah.
Sardine Puff
No comments:
Post a Comment